İçeriğe geç

Müteselsilen Ne Demek

Müteselsilen ne demek örnek?

Örneğin ardışıklık, bir organizasyonun pek çok farklı bölümünün birbirine bağlı olması ve birbirlerinin faaliyetlerini etkileyecek şekilde çalışması olarak tanımlanabilir.

Müteselsilen sorumlu olmak ne demek?

Ortak sorumluluk, zincirleme sorumluluk olarak tanımlanabilir. Bir borç veya hasar birden fazla kişinin sorumluluğunda olduğunda; Bu, borçlulardan birinin borcun kendi payını ödemek yerine borcun tamamını ödemesi gerektiğinde meydana gelir.

Müşterek ve müteselsilen ne demek?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla borçlunun toplam borçtan ayrı ayrı sorumlu olması anlamına gelir. Buna karşılık, müteselsil sorumlulukta, birden fazla borçlu borcun belirli bir kısmından sorumludur ve borcun tamamından sorumlu değildir.

Müteselsilen ne demek TDK?

TDK sözlüğüne göre “muteselsil” kelimesi zincir anlamına gelmektedir. Zincir borcu terimi toplam borç kavramını ifade etmektedir.

Müteselsil sorumluluk nedir evlilikte?

Eşlerden her biri, temsil yetkisi olmaksızın yapılan işlemlerden şahsen sorumludur. Ancak, temsil yetkisi üçüncü kişilerin anlayamayacağı şekilde aşılırsa, eşler yine de müteselsilen sorumludur (TMK m. 189/II).

Müteselsil sorumluluk nasıl doğar?

Borçlar Kanunumuz, müteselsil borçların kaynağı olarak dava ve yargısal çözüm yolunu öngörmektedir (TCB. md. 162). Buna göre, birden fazla borçlu, alacaklıya karşı borcun tamamından sorumlu olduklarını beyan ederlerse, aralarında müteselsil sorumluluk doğar (TCB. md. 162/I).

Müteselsil sorumluluk hangi hallerde görülür?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla kişinin tüm borçtan sorumlu olduğu durumdur. Bu tür sorumluluk genellikle borçlular bir araya gelip bir borcu ödemeyi kabul ettiklerinde veya böyle bir yasal yükümlülük ortaya çıktığında ortaya çıkar.

Kefil müteselsil sorumlu mu?

İmzaladığı sözleşme bir ticari borç sözleşmesi ise, sözleşmede aksi kararlaştırılmadığı takdirde, bu kefil 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 7 nci maddesi uyarınca müteselsil kefil sayılır.

Müteselsil ne demek banka?

Müşterek ve müteselsil sorumluluk, birden fazla tarafın aynı borçtan tamamen sorumlu olduğu bir hukuki kavramdır. Bu sorumluluk türünde, her borçlu borcun tamamından ayrı ayrı sorumlu tutulabilir ve alacaklı her borçludan borcun tamamının ödenmesini talep etme hakkına sahiptir.

Müteselsil alacaklı ne demek?

Tam ve kapsamlı alacak, borçlunun alacaklılardan her birine borcun tamamını talep etme hakkını vermesi veya kanunla belirlenmesi hâlinde ortaya çıkar. Borçlu, alacaklılardan birine ifa ettiği edim ile tüm alacaklılara olan borcundan kurtulur.

Müşterek müteselsil kefil ne demek?

Müşterek borçlu müştereken ve müteselsilen sorumluysa, asıl borçluya eşittir; borç ödenmezse, banka veya alacaklı, borcun tahsili için her iki tarafı da asıl borçlu olarak değerlendirecektir. Başka bir deyişle, müşterek borçlu, bir anlamda, borcun ortağıdır. Borçlarınızı ve gelir ve giderlerinizi yazılımla takip etmek hayatınızı kolaylaştırabilir.

Müteselsil sorumluluk nedir vergi?

Müteselsil sorumluluk, borçluların her birinin alacaklıya olan borcunun tamamından sorumlu olması anlamına gelir. Müteselsil sorumluluk; Haksız muamele sözleşmeden veya kanundan kaynaklanabilir.

Müteselsil sıra ne demek?

Arapça kökenli olan “müteselsil” kelimesi, sözlükte “zincirlenmiş”, “birbirini takip ederek sıralanmış” anlamlarına gelmektedir.

Münferit ne demek?

“Munfarid” “tek, yalnız, diğerlerinden ayrılmış” anlamına gelir ve bir şeyin kökenindeki benzersizliğini veya ayrıcalığını vurgular. Anlamı: “Birey” kelimesi genellikle diğerlerinden ayrı veya özel bir şekilde olan bir şeye veya kişiye atıfta bulunmak için kullanılır.

Müşterek ne demek hukuk?

Kelimenin tam anlamıyla “ortak” veya “birleşik” anlamına gelen “ortak” terimi, hukukumuzda sıklıkla ayrılık veya miras işlemlerinde ortak mülkiyeti ifade etmek için kullanılır. Paylaşılan mülkiyet, ortakların mülkiyet haklarının belirli paylara bölünmesi olarak özetlenebilir.

Müteselsil sorumluluk ilkesi nedir?

Müteselsil sorumluluk, birden fazla kişinin aynı zarardan, borçlulardan her birinin diğer borçlunun zararını tazmin etmesine kadar sorumlu tutulması anlamına gelir (Kırca, Ç.: Borçlar Kanunu Tasarısı ile Müteselsil Sorumlulukta Yapılan Değişiklikler, Prof. Dr.

Müteselsil ne demek hukuk sözlüğü?

Birden fazla kişi zincire vurulmuş ve bir borcun veya zararın (tamamen) ödenmesinden tek başına sorumlu tutulmuştur.

Müteselsil kefalet sözleşmesi nedir?

Müşterek kefalet sözleşmesi, alacaklının, ifada temerrüde düşen asıl borçluya başarısız bir ihtarda bulunup taşınır rehin ve/veya haciz hakkını paraya çevirmedikçe, kural olarak kefile karşı bir talepte bulunamayacağı bir kefalet türüdür.

Müteselsil alacaklı ne demek?

Tam ve kapsamlı alacak, borçlunun alacaklılardan her birine borcun tamamını talep etme hakkını vermesi veya kanunla belirlenmesi hâlinde ortaya çıkar. Borçlu, alacaklılardan birine ifa ettiği edim ile tüm alacaklılara olan borcundan kurtulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Genç Escort